teisipäev, 13. oktoober 2015

Väätsa Pügilas

KIK-i projekt "7.-12. klasside õpilaste keskkonnateadlikuse tõstmine" viis meie õplased ka Väätsa Prügilasse. Tänu meie külaskäikudele Väätsa Prügilasse sai see Väätsa valla suurima külastajate arvuga ettevõtteks (800 külastatajat 13.okt seisuga)  - lausa vaatamisväärsus :)

Õpilased said teada, mis meie toodetud prügist saab. Meile tutvustati kuidas jäätmeid sorteeritakse, mille alusel neid sorteeritakse ja kuhu jäätmed suunatakse. Suurem osa jäätmetaest v.a ohtlikud jäätmed, läheb taaskasutusse, vaid 10% jäätmetest suunatakse ladestusalale ehk prügimäele. 

Kõik mis jääb järgi peale plastmassjäätmete
sulatamist ja mahajahutamist
Jäätmegraanulitest saavad vastupidavad lauad ,
millest saab toota aiamööblit, lillekaste jms
Olmeelektroonika lammutatakse ja eraldatakse sellst
kõik vajalik materjal


Tagaplaanil olevad kerged tetrapakendite pallid müüakse
maha Poola ettevõttele 25.- tonn

27 000 tonni olmejäätmeid on aga pressitud rullidesse ja hoiustatakse Väätsa Pügilas, s.o strateegiline küttevaru Iru Soojuselektrijaamale.  

7 kommentaari:

  1. Jõudes Väätsa prügilasse, tungis algselt ninna vänge prügi hais, mis tekitas tunde, et jookseks esimesel võimalusel nelja tuule poole. Kuna aga õppekäik oli kohustuslik, siis tuli siiski kohapeale jääda ja tutvuda prügi sorteerimisega. Uus oli minu jaoks fakt, et ainult väike protsent prügi läheb prügimäele ning ülejäänu taaskasutusse ja et peaaegu igast asjast on võimalik teha midagi uut. Samuti oli huvitav kuulda jutte sellest, mida inimesed valedesse prügikonteineritesse visata võivad ja millised on selle tagajärjed. Tugevad peavad olema need inimesed, kes sellises keskkonnas töötada suudavad. Meie, kui inimesed, kes kõik prügi tarbivad, võiksime siiski vaadata, mida ja kuhu me viskame. Siis ei teki ohtlikke olukordi erinevate ainete kokku saamisel ning samuti teeme me sellega kergemaks Väätsal töötavate inimeste töö, mis kõrvaltvaatajale päris hirmus tundub. Tunnine jalutuskäik prügilas oli põnev ja hariv, kuid edaspidi jalutan mina sellistest kohtadest suure kaarega mööda.

    VastaKustuta
  2. Sellel päeval me saime teada, mida inimesed viskavad prügikonteineritesse. Mõned inimesed viskavad prügi sinna kuhu juhtub ja ei pea sorteerimist oluliseks ning selliste olukodade vältimiseks seletati kuhu mida tuleb visata. Nägime ka seda, mida saab prügist edasi teha. Tuli välja, et peale prügilasse transportimist on veel palju kõige sellega, mida me ära viskame teha. Tagasi tulles olin palju paremini kursis, kuidas prügi tuleb sorteerida, et prügilas oleks töötajatel lihtsam ning saaks rohkem prügi ümber töödelda ja uuesti kasutusse lasta.

    VastaKustuta
  3. Olenemata ebameeldivast lõhnast, mis vahel meid kostitas, oli õppekäik Väätsa prügilas üsna sisukas. Saime teadmisi prügi käitlemisest ja sorteerimisest. Samuti räägiti ka taaskasutuse algusest Eestis. Enamus plastik anumad ja pakendid lähevad taaskasutusse, kus nendest tehakse plastiklaudu, mida saab ehituse juures edukalt ära kasutada. Kindlasti teavad paljud õpilased nüüd rohkem prügi sorteerimise vajalikusest.

    VastaKustuta
  4. Käisime 13. oktoobril Väätsa prügilas. Sealt sain teada, et suurem osa prügist läheb taaskasutusse ja et vanast plastmassist tehakse puidutaolisi laudu. õppisin sellest külastusest, kuidas sorteerida prügi.
    Väätsa prügilas olles sain aru, et kui tähtis on tegelt prügi sorteerimine.

    VastaKustuta
  5. Prügilas käisin esimest korda, sain teada et prügila peab asuma väga eraldatud kohas, et mitte saastada kellegi õhku ega vett sellest tuleva jubeda haisuga ning vähesel määral põhjavette imbuva saastega. Õppisin, et kollasesse prügikasti ei tohi toppida vanu diivaneid ega reaktiivlennuki tiibu. Kuigi on palju inimesi, kes seda teevad. Õpperetkest sain põhjaliku ülevaate prügila korrast, jaotusest ning üldisest tööst, mida erineval ametil olevad inimesed seal tegema peavad. Prügilas töötamine on väga ohtlik, kuna prügi käitlejad ja sorteerijad võivad prügi seest leida tervist kahjustavaid või isegi eluohtlike asju, näiteks süstlaid ja pomme.

    VastaKustuta
  6. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  7. Päev Väätsa prügilas oli huvitav ja teadmisterohke. Sain teada, et paberil/papil, pakendil, klaasil, ohtlikel jäätmetel on eraldi prügikastid. Inimesed, kes ei viitsi prügi sorteerida teevad prügilas töötavatel inimeste töö raskemaks, kuna siis peavad nemad hakkama seda prügi sorteerima. Sain ka teada, et on palju neid, kes ei vii taarat taaraautomaati, vaid viskavad selle prügikasti. Inimesed, kes prügilas töötavad, peavad taluma väga tugevat prügi haisu ning sorteerima meie jäätmeid. Prügi sorteerimine on väga oluline, sest nii saastame me keskonda vähem.

    VastaKustuta